Наднормено тегло и йога

наднормено тегло

Въвеждайки думата ”йога” в търсенето с  Google, ще намерите хиляди снимки на хора в различни асани. Повечето от моделите са жени и всички са много слаби. Но тези снимки не винаги съответстват на реалността. Истина е, че  голям процент от хората не са толкова елегантни, а броят на хората с наднормено тегло в световен мащаб постоянно расте.

Може ли да практикувам йога, когато съм с наднормено тегло?

Каквото и да е вашето тяло, сигурно е, че то се нуждае от движение. Йога може да практикува всеки, незавимо от теглото, формата или способностите. Всяка поза може да бъде променена, така че да отговаря на вашите нужди и има много асани, които може да практикувате днес, за да започнете да жънете физическите и психическите награди от редовната йога практика.

Нормален йога клас или специализиран клас по йога за хора с наднормено тегло?

Йога е практика на толерантност и приемане. Но, ако човек с наднормено тегло, попадне на йога за начинаещи, където  повечето присъстващи са наполовина по-леки, той от самото начало се сблъсква с редица трудности, обезсърчава се и лесно може да заключи, че йога не е за него. Затова създаваме тази група по йога за хора с наднормено тегло, където практиките се провеждат специално за вас.

 Може ли йога да ви помогне да отслабнете?

Не може да се каже, че веднага след като направите йога, ще започнете да губите излишните килограми, а и с йога не се изгарят толкова калории, колкото например фитнес или пилатес. Най вероятно, първата година няма да има осезаем резултат, а и йога не е система , която се стреми да направи тялото по-слабо. Въпреки това, е малко вероятно да срещнете йога,  който страда от наднормено тегло.

Много западни проучвания отново доказват, че йога насърчава загуба на тегло.  Но как става това? Често проблемът с наднорменото тегло се свързва с неправилен метаболизъм, хормонални нарушения в тялото, стрес, натоварвания, които предизвикват повишаване на апетита, а оттам преяждане. Йога, за разлика от фитнеса и диетата, се бори не с последиците от болестта (наднормено тегло и редица свързани с това заболявания), а с причините (неправилен метаболизъм, хормонална недостатъчност, стрес и др.). Йога реагулира функцията на жлезите с вътрешна секреция – а оттам метаболизма и намалява нивата на стрес, като нормализира работата  на нервната система. Ето защо йога, като средство за отслабване, показва своята ефективност само в дългосрочен план. Ефективността значително се увеличава, когато се съчетае с правилен хранителен режим. Тогава резултатите не закъсняват.

Посладвайте ни във Фейсбук!