Структура на практикитеАсана

В нашето съвремие йога е известна  най-вече с изпълнението на физически пози-асани. Когато практикуваме асана, трябва да сме наясно, че тя е само една част от йога. Самата дума   „асана” идва от санскритския глагол „вас”, което означава „ да седна”. В Йога сутрите на Патанджали, асана се определя като положение на тялото, което е удобно и неподвижно.

Асаните са бавни, умерени движения, съчетани с правилно дишане (естествено, непринудено и винаги през носа) и отпускане. Те са предимно статични упражнения с преобладаване на изометричния компонент.

Всяка асана се състои от три фази: заемане на позата, задържане и излизане от нея. Истинския ефект от асаната се постига по време на задържането.

Йога асаните често се разглеждат като вид упражнения. Те  не са упражнения, а техники, поставящи физическото тяло в положения, които култивират осъзнаване, отпускане, концентрация и медитация. Част от този процес е изграждането на добро физическо здраве чрез разтягане, масажиране и стимулиране на нервите и вътрешните органи, така че асаните допълват упражненията.

Има няколко различия  в начините, по които асаните и упражненията въздействат на механизмите в тялото. Когато се изпълняват асани, скоростта на дишането и метаболизма се забавя, понижава се потреблението на кислород и телесната температура. Докато при упражненията дишането и метаболизмът се ускоряват, потреблението на кислород нараства, а тялото се загрява. Йогийските пози се проявяват в спиране на катаболизма, докато упражненията го ускоряват. Освен това, асаните са предназначени да оказват точно определено въздействие върху жлезите и вътрешните органи, както и да променят електрохимичната дейност на нервната система. Могат да се правят от хора на всякаква възраст , независимо от пола, като се овладяват постепенно.

Според индийската митология има 8 милиона и 400 000 асани. От тях 84 са ефикасни за практиката на човек.

„Асаните правят човек силен ,предпазват го от болести и придават гъвкавост на тялото му.

(„Хатха йога прадипика”)

Пранаяма

„Прана” е жизнената енергия, а „яма”е удължавам, регулирам. Пранаяма означава контрол на жизнения дъх. Най- видимата и проява е дишането. С колкото повече прана се зарежда тялото, толкова е по- жизнено и здраво. Пранаяма изчиства токсините от тялото, увеличава количеството на антиоксиданти, образуват се повече ендорфини в мозъка, намалява се чувствителността в центъра за болка, намалява раздразнимостта, и енергизира всяка клетка. Помага за успокоение на ума и засилва концентрацията.

Умът и дишането са свързани, а овладяването му се постига посредством различни дихателни практики.

 

Релаксация

Практикува се в легнало положение със затворени очи. Позата е известна като Шавасана (мъртва поза). В действителност тя е осъзната поза, която цели да отпусне натрупаното напрежение в мускулите, успокои нервната система и съзнанието напълно. За начинаещи е трудно да се освободят от мислите и често смятат релаксацията за излишна. Това не е така. По време на релаксация се извършват важни физиологични промени: енергийните загуби на тялото намаляват, стресът изчезва, дишането и пулсът се забавят, целият организъм почива. Изпадайки в дълбока релаксация ще почувствате как умът ви се прояснява и освобождава. След нея си тръгвате отпочинали и в същото време заредени с нови сили.