Ползи от йога

yoga polzi

„Йога не просто променя начина, по който виждаме нещата, а трансформира виждащия”– БКС Аенгар

Според ООН два милиарда  души по света практикуват йога и се наслаждават на предимствата на по-силно тяло, спокоен ум, повишено щастие и намален стрес. За всички, които практикуват йога, е ясно, че тя работи. Едва през последните няколко години започнаха да се правят сериозни и обективни научни изследвания, за да се докаже нейното полезно действие.

Изследователите са открили, че:

1. Йога помага за поддържане на скелетно-мускулната система. Когато се практикува редовно добре обмислена последователност от пози и контрапози, се разтягат почти всички стави и капсули на ставите, без голяма опасност от нарянавания или изтощение. Йога също така помага за смазване на ставите със синовиална течност, за да не се втвърдят. Използвайки собственото телесно тегло на практикуващите, за да осигури натоварване на мускулите и костите, йога позициите помагат за укрепване на костите, предотвратяват отслабване, свързано с възрастта, подобряват костната плътност и подпомагат превенцията на остеопорозата. Йога асаните заздравяват слабите мускули и разтягат стегнатите, така спомагат за отстраняване на проблеми свързани с неправилната стойка.

2. Една от най-добрите ползи от йога е влиянието и върху стресa. Известно е, че стресът отключва множество заболявания. Практикувайки редовно йога, нивата на стресовия хормон кортизон се намаляват и така се релаксират цялото тяло и ум.

3. Йога помага за възстановяване на правилното функциониране на центъра на удоволствие в мозъка, като увеличава нивата на невротрансмитерите допамин, ендорфин и серотонин, известни като ”хормони на щастието” и така насърчава чувството на релаксация, доволство и благополучие. При повечето хора липсва удоволствие от малките неща и често се прибягва до други, по-силни стимули като алкохол, цигари, наркотици…Тези хормони са част и от съставките на лекарства, които се използват за лечение на депресия и тревожност. И все пак йога отдавна е доказала, че успешно се справя с тревожност и депресия и бързо се постига чувство на удовлетвореност.

4. Балансира емоциите, като стимулира парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за успокояването ни. Когато парасимпатиковата нервна система е активна, в организма започва процес на възстановяване и оздравяване. Засилва се циркулацията на кръв и лимфа към ендокринните жлези и храносмилателните органи. Кръвното налягане и сърдечната честота се понижават, хранителните вещества от храната могат да се абсорбират по-лесно и токсините се освобождават от тялото поради засилената циркулация.

5. Намалява усещането за болка, подобрява паметта и способността за учене, като увеличава производството на енкефалин и ендорфин в мозъка.

Енкефалинът е вид ендогенен опиоид, който се произвежда от самия организъм. Той се свързва с молекули рецептори и намалява усещането за болка, придавайки усещане за спокойстеие и щастие. Според специалисти шоколадът също стимулира синтеза на енкефалин в мозъка.

6. Възстановява правилната връзка между нервната система и ендокринната система (т.нар. невро-ендокринна ос), като оптимизира контрола на хипоталамуса върху хипофизата и координацията между хипофизата и останалите жлези с вътрешна секреция. Така се постига оптимална обмяна на веществата.

7. Постига се баланс между анаболитни (на изграждане) и катаболитни (на разграждане) процеси, което води до удължаване на живота на клетките и намаляване на стареенето на организма. Намаляват се метаболитните нужди, организмът няма чак такава нужда от активна обмяна на веществата и се постига физиологично състояние на забавена обмяна на веществата (хипометаболитно състояние) чрез фино и продължително препрограмиране на системите на организма.

8. Оптимизира състоянието на релаксация на клетките. Това означава, че те не работят постоянно на пълни обороти, а вече могат да си почиват, т.е. подобрява се клетъчният ритъм на работа. Това води до подобряване на тяхното хранене и на отделянето на отпадните вещества от клетките, а също и до удължаване на живота им. Увеличава се способността на клетките да се самолекуват.

9. Някои йога практики подобяват зрителната острота и коригират отклонения в зрението. Това са упражнения за очите или медитативна техника като тратака – продължително взиране в обект (свещ, мандала, цвете, слънце, луна, звезди и др.). Научно изследване за това може да прочетете тук.

10. Ето и някои от преките ползи, които йога осигурява:

  • понижава кръвното налягане
  • намалява пулса
  • подобрява дихателната функция
  • подобрява храносмилането
  • намалява образуването на токсични вещества
  • засилва имунитета
  • поддържа гръбначния стълб здрав и гъвкав
  • подобрява хормоналния баланс

Очевидно е, че тези бавни и отпускащи движения, съчетани с дишането, характерни за обичайните йога практики, а също и останалите аспекти на йога като концентрация и медитация, целящи овладяване на ума, ни помагат да изпитаме всички гореспоменати ползи. Кой не би искал повече щастие, спокойствие, умствена яснота, жизненост, физическо здраве, творчество, цел, духовна връзка, увереност и сила? Всеки може да практикува йога и да усети незабавно ефектите и, както физически, така и умствени, а също емоционални и духовни.

Научете повече от филма The Science Behind Yoga.

Източници:

https://upliftconnect.com

https://www.whiteswanfoundation.org

Лекция на Д-р Стефан Илчев на тема:”Психофизиология на висшите йога практики”